Avenc de Son Pou

“Aquesta muntanya és buida. Al seu interior hi ha un gran palau amb fonts d’aigua viva i olla de tenebres per posar-hi els atrevits.”

Informació de l'indret

Autor Josep Capó
Obra El tresor de l’avenc de Son Pou Rondalla popular recollida per Josep Capó

Cita Literària

“Aquesta muntanya és buida. Al seu interior hi ha un gran palau o castell encantat, amb grans sales i columnes de pedra de marbre de colors, fonts d’aigua viva i olla de tenebres per posar-hi els atrevits. Hi habiten set fades que vetlen el tresor. Els dies de bon sol i les nits clares de lluna, dormen, però sempre almanco n’hi ha una que vetla el tresor. En les tempestats de trons i llamps tenen gran festes amb música, danses i saraus i convits on no hi falta res de les coses més exquisides per menjar i beure. Els dies ennigulats o de boira, surten per aquests clivells –però com t’he dit, sempre en queda almanco una a guardar– per reunir-se amb fats i fades d’altres indrets. Qualque vegada han tirat junta damunt les branques del noguer de Son Pou, o del murteres de Son Berenguer, o del lledoner de Son Torrella.
Na Maria abandonà el lloc sense sebre si somniava o si estava desperta. Ho contà tot a ca seva. Son pare i sa mare es pensaven si havia perdut el cap, però tant ho repetí que a la fi acabaren per dir:
–Res no podem perdre de fer encendre un ciri. Ja veurem que succeirà.
I un diumenge encengueren el ciri de set lliures…”