“Mallorca és un paradís, si ho pots resistir.”

Gertrude Stein, 1929
 

Walking on words és una convidada a recórrer Mallorca en bona companyia: de la mà dels artistes que han escrit a l’illa, i sobre l’illa. Les paraules de Jules Verne, Frédéric Chopin, Robert Graves, Júlio Cortázar, Josep Pla o Llorenç Villalonga, tracen camins nous en el paisatge i donen matisos a la nostra visió de cada lloc visitat. Connecten història i present, arquitectura i paisatge, gastronomia i tradicions. Walking on words ens duu més enllà de les paraules, i obre noves finestres per contemplar el patrimoni de manera fascinant amb l’App WOW: un recurs basat en la tecnologia de la realitat augmentada i la geolocalització per mostrar-nos l’illa com mai abans l’hem vista. Walking on words, en definitiva, és un viatge guiat per la Mallorca genuïna, que ens descobreix els encants d’un paradís ple d’història, vivències i literatura.

INFO

La Fundació Casa Museu Llorenç Villalonga, Pare Ginard i Blai Bonet és una entitat de referència a Mallorca, que gestiona les cases museu de tres escriptors que són figures imprescindibles en la cultura d’aquesta terra. Com a entitat depenent del Consell de Mallorca, treballa des de 1999 per una autèntica divulgació d’aquests autors i els valors culturals que representen. Les cases són espais museogràfics i arxius oberts a la tasca dels investigadors, però també centres dinàmics que permetin la descoberta dels continguts literaris a través d’activitats de formats diversos: festivals d’espectacles i recitals a l’aire lliure, cursos i cicles de conferències formatives, entre d’altres. Hi destaquen ben especialment les rutes literàries: passejades guiades que de manera regular han duit grups de visitants a descobrir els lligams del paisatge de Mallorca amb l’obra dels seus escriptors. La Fundació és membre d’Espais Escrits. Xarxa del Patrimoni Literari Català, i ha participat en el desenvolupament del Mapa Literari Català (www.mapaliterari.cat), un projecte pioner en la divulgació de textos literaris aprofitant les eines de geolocalització digital.
L’oferta de rutes literàries ha duit la Fundació a treballar els vincles de la terra amb el text, i elaborar de manera rigorosa i alhora divulgativa els traçats de camins fets de paraules de nombrosos autors, per nombrosos indrets: la ruta de Bearn, la de Mort de Dama, ambdues lligades a Llorenç Villalonga; la Palma de Rosselló-Pòrcel, la de Bartomeu Fiol; el Món Blai Bonet que es desplega arreu dels carrers de Santanyí; l’univers de fantasia rondallística que hi ha escampat pel Pla de Mallorca… El fruit d’aquest treball, més enllà de les passejades que ha propiciat, és la creació una cartografia exquisida, en la qual tots els topònims van acompanyats de figures literàries, descripcions minucioses, imatges lluminoses que incrementen els valors estètics i culturals de tots els indrets visitats.
En aquesta línia de treball va sorgir la idea de consolidar una iniciativa d’ample abast a l’illa, que permetés fer visible el patrimoni literari del territori de manera noble, servint de recurs reivindicatiu de la importància de la literatura com a creació artística i alhora com a cabal d’història, de sabers populars, de testimonis, de cultura en el seu sentit més ampli. També es pretenia crear un recurs d’accessibilitat per a tots els públics –residents, visitants­–, que els acompanyés a conèixer l’oferta de museus dedicats a la literatura: de la casa de Llorenç Villalonga a la de Robert Graves, entre d’altres. En definitiva, es tractava de donar un lloc i una presència gairebé tangible a continguts que formen part del patrimoni immaterial de Mallorca, sovint esdevingut patrimoni inaccessible i invisible en les aproximacions dels visitants al territori, ja sia per desconeixement, per manca de divulgació o per barreres idiomàtiques que ho dificulten.
La resposta als objectius plantejats és el projecte Walking on words. Mallorca literària. És una convidada a recórrer Mallorca en bona companyia: de la mà dels artistes que han escrit a l’illa, i sobre l’illa. Les paraules de Jules Verne, Frédéric Chopin, Robert Graves, Júlio Cortázar, Josep Pla o Llorenç Villalonga, tracen camins nous en el paisatge i donen matisos a la nostra visió de cada lloc visitat. Connecten història i present, arquitectura i paisatge, gastronomia i tradicions. Walking on words ens duu més enllà de les paraules, i obre noves finestres per contemplar el patrimoni de manera fascinant amb l’App WoW!: un recurs basat en la tecnologia de la realitat augmentada i la geolocalització per mostrar-nos l’illa com mai abans no l’hem vista. Walking on words, en definitiva, és un viatge guiat per la Mallorca genuïna, que ens descobreix els encants d’un paradís ple d’història, vivències i literatura.

MUSEUS PER DESCOBRIR, CAMINS PER RECÓRRER
El projecte Walking on words ha estat estructurat entorn a un seguit de conceptes clau:
– Quotes / Cites: són els textos literaris escollits, que feim presents amb un element de senyalització física que s’instal·la en el indret amb què esta relacionat. Les cites apareixen en el idioma originari de la seva creació. El projecte s’inicia amb la selecció i geolocalització de 72 cites, que despleguen un ventall de 49 autors diferents, a més de nombroses mostres de literatura oral i/o popular illenca.
– Places / Indrets: són els llocs literaris, que es relacionen amb la literatura per diverses circumstàncies possibles: indrets visitats i/o descrits pels autors, referits o recreats en les obres, identificats en l’imaginari col·lectiu com a espai llegendari o mític. En la fase inicial del projecte s’han identificat 72 indrets, associats cadascun dels quals a una cita, que seran senyalitzats amb una fita. Aquests indrets ens duen a visitar fins
a 45 localitats diferents de l’illa (cal tenir en compte que 12 dels indrets es concentren al centre històric de Palma), corresponents a 32 municipis.
– Homes / Museus: són els espais museístics i culturals de contingut específicament literari, dotats de projecte propi, que s’ofereixen per a una visita més pausada. Aquests museus constitueixen el punt d’inici de cadascuna de les rutes, cosa que els permet alhora assumir el rol de suport logístic i promocional del projecte.
– Walks / Rutes: Són els camins literaris que tracen els indrets, connectats entre sí. En aquesta primera fase s’han traçat 7 camins o passejades, que recorren de manera prou extensa la geografia de Mallorca. Els traçats han estat realitzats amb criteri temàtic i/o geogràfic, a fi de construir 7 recorreguts coherents i factibles per als visitants.