MUSEUS LITERARIS A MALLORCA

Centre Cultural
la Misericòrdia

L’edifici que avui és la seu cultural del Consell de Mallorca fou inicialment la Casa de la Misericòrdia, una institució fundada pels jesuïtes el 1565 i ha anat experimentant reformes i ampliacions fins ben entrar el segle XIX. L’ús social de l’edifici, que acollia infants orfes i persones necessitades d’assistència, es va mantenir fins el 1977. De llavors ençà es va destinar a seu del Conservatori de Música, fins assumir les dependències del Consell de Mallorca.

La Misericòrdia és avui un centre cultural divers, que disposa d’àrea d’oficines, despatxos i sales d’exposicions. A La Misericòrdia hi destaquen un seguit d’espais: la Capella, destinada a la presentació de mostres d’art contemporani; l’Arxiu del So i de la Imatge, que és el departament responsable de tenir cura del patrimoni visual i sonor de Mallorca, i les biblioteques Lluís Alemany, dedicada a fons històrics, i la Biblioteca de Cultura Artesana, amb un ampli catàleg i serveis als usuaris. Envolten l’edifici els jardins, que tenen el seu origen en la idea de jardí botànic de principis del segle XIX i que avui són també un espai d’exposició d’escultura i d’organització d’actes culturals.

walking-on-words-misericordia_logo

walking-on-words-misericordia

 

 

 

Via Roma, 1
07012 Palma
+ 34 971 21 95 00
www.conselldemallorca.net/cultura
Biblioteca de Cultura Artesana
+ 34 971 21 95 36    

Arxiu del So i la Imatge de Mallorca
+ 34 971 21 95 60

Biblioteca Lluís Alemany
+ 34 971 22 92 40

Can Alcover –
Espai de cultura

Can Alcover és propietat i seu de l’Obra Cultural Balear per donació de la família del poeta Joan Alcover (1854-1926), un dels poetes més essencials de la literatura de principis del XX a Mallorca, que va viure a l’habitatge. És per això que una part del centre està destinada a casa museu de l’autor.

La casa és un centre important en la literatura del tombant de segle. Les tertúlies que Joan Alcover hi organitzava els diumenges horabaixa, entre 1895 i 1920, congregaren escriptors, artistes i intel·lectuals de generacions, d’ideologies i de formació diverses. Aquí es forjà el bo i millor de la literatura mallorquina de primera meitat del XX, i es crearen ponts amb Catalunya, a través de personalitats com Josep Carner o Santiago Rusiñol.

Can Alcover – Espai de Cultura va ser inaugurat el 2008. Disposa de diferents espais per a la celebració d’actes culturals, i manté viva una activa agenda d’activitats culturals. A seu interior, la cafeteria i el jardí conviden els visitants a gaudir dels plaers d’aquest petit oasi al centre històric de la ciutat.

walking-on-words-can-alcover_logo

walking-on-words-ocb

 

Carrer de Sant Alonso, 24
07001 Palma
Tel. + 34 971 729 446
www.canalcover.cat

La casa de Robert Graves.
Ca n’Alluny

El poeta i escriptor Robert Graves (1895-1985) va arribar a Deià el 1929 i el 1932 va construir la casa que anomenà ca n’Alluny. Des de Mallorca va mantenir relacions amb el món intel·lectual i artístic anglosaxó, i per això molts dels grans creadors del moment fessin estada al poble de Deià. D’aquesta manera, el petit poble que ja havia atret pintors i viatgers il·lustres, es va convertir en un focus d’atenció internacional molt important. Avui, Ca N’Alluny és la seu de la Fundació Robert Graves, gestionada pel Govern de les Illes Balears, l’Ajuntament de Deià i la família de l’escriptor, i oberta al públic des de l’any 2006.

Els jardins i la casa es mantenen pràcticament intactes, tal i com els habità l’escriptor, cosa que permet al visitant submergir-se plenament dins l’atmosfera creativa de Graves. Només alguns espais s’han adaptat als nous usos, per donar cabuda a una exposició centrada en la vida i obra de l’escriptor. Un documental audiovisual completa la informació del discurs expositiu. El jardí sembrat de llimoneres, oliveres i altres arbres i plantes autòctons permeten al visitant gaudir de l’estada en un entorn de calma, que respira natura i esperit poètic.

walking-on-words-robert_logo

 

 

 

walking-on-words_ca_nalluny

 

Carretera Deià a Sóller s/n.
07179 Deià
Tel. + 34 971 636 185
www.lacasaderobertgraves.org

Casa Llorenç Villalonga.
Museu literari

Llorenç Villalonga (1897-1980) és considerat un dels principals novel·listes de la literatura catalana. La seva novel·la més reconeguda és Bearn o la sala de les nines, ambientada en la Mallorca del segle XIX, que reflecteix la pèrdua de valors d’una societat en total transformació.

La Casa Llorenç Villalonga. Museu Literari està ubicada en un imponent casal del segle XVII, Can Sabater, que fou segona residència de l’escriptor. L’edifici, de dues plantes i amb un esplèndid jardí mediterrani, és propietat del Consell de Mallorca i forma part de la xarxa de museus literaris gestionada per la Fundació Casa Museu. Acull l’important arxiu de l’autor, posat a disposició dels interessats amb un espai de biblioteca i consulta. És un museu dinàmic, amb museografia adequada per donar a conèixer la figura i obra de Villalonga, i recursos per propiciar que els visitants viatgin a l’interior del seu univers literari a través de les cambres de Can Sabater, aquest casal senyorial de la vila de Binissalem, carregat de valors arquitectònics, etnogràfics i de ressons literaris. Com a centre d’activitats, té una programació regular d’espectacles, recitals i rutes literàries. En els mesos d’estiu s’organitza un cicle d’activitats a l’aire lliure, al jardí, amb el títol de “La lluna en vers”.

walking-on-words-vill_logo

walking-on-words_museuvillalonga

 

 

 

c/ Bonaire, 25
07350 Binissalem
Tel. + 34 971 88 60 14
www.fundaciocasamuseu.cat

Can Llobera

Can Llobera és un espai cultural que acull diversos serveis a Pollença: la biblioteca municipal, l’arxiu històric… I també la Casa Museu de Can Llobera, un espai museogràfic a través del qual es conserva i exhibeix la casa senyorial representativa d’una família de notables de la segona meitat del segle XIX i principis del XX. L’edifici, restaurat conjuntament per l’Ajuntament de Pollença i el Consell de Mallorca, conserva els seus elements arquitectònics històrics i els espais característics de l’antiga casa senyorial com són la façana, l’entrada, la cuina i la botiga, l’escala imperial, el menjador de l’entresòl i el vessant del primer pis, i el mobiliari i els ornaments originals. Can Llobera també acull l’arxiu històric de Pollença, que compta amb els fons més importants de la part forana. La part més rellevant és l’arxiu de l’Orde del Temple i de l’Orde de Sant Joan de Malta.

Can Llobera va pertànyer a la família dels Llobera de Gotmar, que la va reformar en successives ocasions i la va moblar i decorar amb objectes de luxe importats de París, Barcelona o Palma. Va ser una la casa del metge Miquel Llobera, humanista i intel·lectual, i també una llar essencial en la infantesa de Miquel Costa i Llobera, nebot seu, que rebé de l’oncle una formació clàssica cabdal en el seu posterior desenvolupament de l’escriptor.

Miquel Costa i Llobera, escriptor crucial en la poesia de principis del XX a Mallorca, és un escriptor lligat fortament al paisatge de Pollença, especialment a través del seu emblemàtic poema “El pi de Formentor”. Pollença acull així mateix la seu de la Fundació Rotger Villalonga a Cala Murta, Formentor. L’entitat està especialitzada en la figura i obra de Miquel Costa i Llobera, és titular de la Càtedra que duu el seu nom i desenvolupa activitats regulars. Una fita anual és l’homenatge que s’ofereix cada mes d’octubre des de 1934 a Formentor.

walking-on-words-cajpoll_logo

walking-on-words-llobera

 

 

 

Plaça Vella, 7
07460 Pollença
Tel. + 34 971 530 108
www.ajpollenca.net

Centre de poesia contemporània Blai Bonet

El Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet és un espai d’exposició, arxiu i biblioteca, creat per donar a conèixer la persona i obra d’un dels escriptors més essencials en la literatura i la cultura de Mallorca, el poeta Blai Bonet (1926-1997). A través de Bonet, poeta i novel·lista, valor universal de la literatura catalana, podem conèixer la recuperació literària a Mallorca en la postguerra i l’obertura de nous camins de renovació en la literatura, en l’art, en el cinema…

El Centre de Poesia Contemporània Blai Bonet és gestionat per la Fundació Casa Museu (Consell de Mallorca), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Santanyí i dels hereus de Blai Bonet, que han cedit el llegat de l’escriptor perquè pugui ser catalogat i consultat en aquest arxiu. Com a centre dinàmic, té una programació regular d’espectacles, recitals i rutes literàries. En els mesos d’estiu s’organitza un cicle d’activitats a l’aire lliure, amb el títol de “La lluna en vers”.El centre constitueix la seu transitòria de la futura Casa Museu Blai Bonet, que el Consell de Mallorca té en projecte a la que fou la casa de l’escriptor, al carrer de Palma, 74, de Santanyí.

walking-on-words-blai-bonet_logo

walking-on-words-blaibonet

 

c/ Bisbe Verger, s/n
07650 Santanyí
Tel. + 34 971 16 31 04
www.fundaciocasamuseu.cat

Institució pública
Antoni M. Alcover

Antoni M. Alcover (1862-1932) és una figura monumental de la cultura de Mallorca: lingüista i folclorista, va emprendre la realització del Diccionari Català-Valencià-Balear i també la recollida i publicació de l’aplec de conte popular mallorquí, les rondalles. L’any 1999 l’Ajuntament de Manacor va fundar la Institució Pública Antoni M. Alcover, amb objectiu de retre homenatge i vetllar el record de l’il·lustre lingüista i folklorista manacorí. L’entitat desenvolupa, d’una banda, una línia científica que ofereix un espai per a l’estudi filològic i l’alcoverisme. En aquest marc es publica regularment el Bolletí de la Institució Pública Antoni M. Alcover i es convoca el Premi Ciutat de Manacor d’Assaig Antoni M. Alcover. Alhora, la Institució desenvolupa una línia divulgativa que acosta al gran públic la figura de Mossèn Alcover, sobretot per mitjà de l’espai museogràfic i d’una intensa activitat cultural.

La seu de la Institució Pública Antoni M. Alcover s’emplaça en un magnífic casal catalogat de mitjan segle XIX, can Socorrat, en el centre històric de Manacor. Es tracta d’un exemple de casa senyorial de la segona meitat del segle XIX, amb façana molt ampla, amb una alçada de planta baixa i dos pisos. Un dels espais més rellevants del casal és la sala del paper pintat, a la primera planta, que compta amb dos finestrals. El paper pintat que decora les parets consta de motius florals emmarcats amb sanefes. La família Bonet, darrera propietària de la casa, l’anomenava la sala Romanones, perquè precisament allà reberen el comte Álvaro Figueroa y Torres en una visita.

walking-on-words-alcover_logo

 

 

walking-on-words_InstitucioAlcover

 

C/ Pare Andreu Fernández, 12
07500 Manacor
Tel. + 34 662 320 444
www.institucioalcover.org

Casa Pare Ginard.
Museu de la paraula

La Casa Pare Ginard. Museu de la Paraula, situada a la vila de Sant Joan, és un centre destinat a donar a conèixer el patrimoni oral de Mallorca. És propietat del Consell de Mallorca i forma part de la xarxa de museus literaris gestionada per la Fundació Casa Museu. El centre ocupa la casa pairal de Rafel Ginard (1899-1976), un folclorista imprescindible en la recopilació i l’estudi del patrimoni oral de Mallorca.

El centre proposa un viatge a la Mallorca d’un temps, per descobrir la seva cultura, els seus usos, costums i tradicions, a través de la combinació d’una selecció de textos amb fotografies antigues procedents de diverses col·leccions privades de Sant Joan. A més de la seva dimensió de museu, la Casa Pare Ginard és també la seu de l’Arxiu Oral de Mallorca, un projecte de recopilació de fonts orals d’ampli abast que inclou enregistraments, llibres i altres suports, i amb el qual volem donar continuïtat i visibilitat a la tasca compiladora de l’autor.

Com a centre d’activitats, té una programació regular d’espectacles, recitals i rutes literàries. En els mesos d’estiu organitza un cicle d’activitats a l’aire lliure, en diferents localitzacions dels entorns de Sant Joan, amb el títol de “La lluna en vers”.

walking-on-words-pareginard_logo

walking-on-words_pareginard

 

 

 

c/ Socies, 7
07420 Sant Joan
Tel. + 34 971 52 66 72
www.fundaciocasamuseu.cat